Die UN-Organisationen schlagen Alarm: Die Lebensmittelpreise steigen seit Monaten und können so global zu Hungersnöten und sozialen Unruhen führen. Hinzu kommt in einem zweiten Bericht, dass die Menschheit sich ganz dringend anders ernähren muss: Die Landwirtschaft bedroht 86% der vom Aussterben bedrohten 28,000 Tierarten laut Chatham Report. Vor Allem der Fleischkonsum sorgt für weiteren Raubbau.
Aber auch das Wachsen der Erdbevölkerung dürfen wir nicht außer Acht lassen. Der Bedarf an Lebensmitteln steigt.
Uns in Europa darf das nicht gleichgültig lassen. Denn mit weiterem Raubbau und dem dadurch verursachten Aussterben von Tierarten ist mit weiteren Viren und Krankheiten zu rechnen, die auf den Menschen übertragen werden. Ebenso wird der Klimawandel gestärkt und dieser verstärkt wiederum die Konflikte weiter auf der Erde, führt also zu Kriegen und Fluchtwellen. Die Situation eskaliert.
Nahrungsmittel werden immer teurer
04.02.2021 – Seit Monaten legen die Preise für Nahrungsmittel weltweit zu, wie aktuelle Daten der UN-Welternährungsorganisation FAO zeigen. Das könnte zu Hungersnöten und sozialen Unruhen führen.
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Die Quelle der Meldung:
World cereal production forecast raised but stocks now foreseen to fall sharply and trade to exceed earlier predictions
04.02.2021 – Cereal production in 2020 and early prospects for 2021
The FAO forecast for global cereal production in 2020 is raised while early prospects for this year point to a modest increase in wheat production in the northern hemisphere but a decline in maize production in the southern hemisphere.
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UN-Studie: Wie unsere Lebensmittel das Artensterben beschleunigen
03.02.2021 – Wenn wir unsere Böden und Artenvielfalt bewahren wollen, reicht es nicht aus, allein auf ökologische Landwirtschaft zu setzen. Wie eine neue UN-Studie zeigt, müssen wir mehr Pflanzen und weniger Fleisch essen.
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Der Bericht der UN:
Our global food system is the primary driver of biodiversity loss
03.02.2021
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- A new Chatham House report highlights that the global food system is the primary driver of biodiversity loss.
- Biodiversity loss will continue to accelerate, unless we change the way we produce food. Further destruction of ecosystems and habitats will threaten our ability to sustain human populations.
- The new report calls for an urgent reform of food systems, suggesting three interdependent actions: changing global dietary patterns, protecting and setting aside land for nature, and farming in a more nature-friendly and biodiversity-supporting way.
- Policy makers are urged to take a system-wide approach to account for the impacts of food systems, develop global guidance for change, and translate this to national targets.
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Chatham House Report
03.02.2021 – Food System Impacts on Biodiversity Loss. Three Levers for Food System Transformation in Support of Nature
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Extra:
United Nations Sustainable Development
17 Goals to Transform Our World
The Sustainable Development Goals are a call for action by all countries – poor, rich and middle-income – to promote prosperity while protecting the planet. They recognize that ending poverty must go hand-in-hand with strategies that build economic growth and address a range of social needs including education, health, social protection, and job opportunities, while tackling climate change and environmental protection. More important than ever, the goals provide a critical framework for COVID-19 recovery. Read more here
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